B grupas vitamīni cilvēka organismam ir nepieciešami vairākām ļoti būtiskām cilvēka ķermeņa funkcijām – lai sekmētu sarkano asinsķermenīšu veidošanos, vielmaiņas darbību, stiprinātu imūnsistēmu un sirds darbību. Pateicoties B grupas vitamīniem cilvēks spēj būt enerģijas un spēka pilns.
B vitamīnu grupa apvienu sevī astoņus vitamīnus, katram no tiem ir savs numurs un nosaukums.
B1 vitamīns (tiamīns) – nepieciešams nerviem un smadzenēm, kā arī pareizai ogļhidrātu maiņai. Nepieciešamo dienas devu satur, piemēram, 100g cūkgaļas vai 200g auzu pārslu.
Šo vitamīnu bagātīgi satur graudaugu produkti – pilngraudu maizes, maizes izstrādājumi ar veseliem riekstiem, gala, aknas, nieres, olas, piens un piena produkti.
Svarīgi atcerēties, ka noārdoties alkoholam, vielmaiņas procesos visvairāk tiek tērēts tieši vitamins B1.
B2 vitamīns (riboflavīns) – ietilpst fermentu sistēmās, kas nodrošina audu elpošanu kā arī pozitīvi ietekmē nervu sistēmu un smadzenes. B2 vitamīna avoti līdzīgi kā B1 ir gala, aknas, nieres, olas, piens un tā produkti, zivis, graudaugi un to izstrādājumi.
B3 vitamīns (nikotīnskābe) – nepieciešams, lai kontrolētu holesterīna līmeni, sirds, kuņģa un zarnu trakta darbību. Liels daudzums šī vitamīna tiek izvadīts ar urīnu tāpēc nepieciešams regulāri šo vitamīnu uzņemt. Šis vitamīns sastopams liesā gaļā, aknās, mājputnos, olās, dārzeņos un kukurūzā.
B5 vitamīns (pantotēnskābe) – nepieciešams, lai labāk pārciestu stresa situācijas un aizturētu iekaisuma procesus organismā. Šis vitamīns veicina arī rētu sadzīšanu.
B5 vitamīnu satur olas baltums, aknas, produkti no rudziem un miežiem. Vislielākā koncentrācija ir alus raugā.
B6 vitamīns (piridoksīns) – nepieciešams normālai vielmaiņas, nervu sistēmas un sirds darbībai, kā arī nagiem, matiem un ādai. B6 vitamīns sekmē sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna veidošanos.
Ar B6 bagāti produkti ir aknas, sojas pupiņas, kviešu asni, rieksti un zivis.
B7 vitamīns (biotīns) – nepieciešams, lai uzturētu gludu ādu, biezus matus un stiprus nagus.
Biotīnu satur aknas, sojas milti un olas dzeltenums.
B9 vitamīns (folijskābe) – nepieciešams cilvēka imūnsistēmas, sirds un asinsvadu normālai darbībai. Šis vitamīns palīdz nodrošināt šūnu dalīšanos un veicina normālu aminoskābes sintēzi. Sevišķi nepieciešams grūtniecēm, jo pastiprināti notiek jaunu šūnu veidošanās.
Nepieciešamo vitamīna dienas devu satur 400g zaļo lapu salātu, spinātu vai 200g zaļo zirnīšu. Šis vitamīns atrodas ogās, pilngraudu produktos, aknās un tumšzaļo lapu dārzeņos un augļos.
B12 vitamīns (kobalamīns) – nodrošina šūnu dalīšanos, uzlabo imunitāti, samazina nogurumu un palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu.
Atrodams pilngraudu produktos, gaļā, zivīs, olās, sojas pienā, mērcē un jūras veltēs.
B grupas vitamīnus diemžēl mūsu organisms nespēj uzglabāt tāpēc ir jārūpējas, lai šie vitamīni tiktu uzņemti ar pārtiku.
Visvairāk B grupas vitamīnus satur:
- Aknas (satur 7 B grupas vitamīnus),
- Lasis (satur 7 B grupas vitamīnus),
- Forele,
- Cūkgaļa,
- Vistu olas,
- Austeres,
- Mīdijas,
- Gliemenes.
Noskaidro vai Tavā organismā ir pietiekams daudzums B grupas vitamīnu. Pirmās pazīmes kas liecina par tā trūkumu ir ātrs nogurums, vājums, bezmiegs, depresija, vājas koncentrēšanās spējas, trausli nagi un matu izkrišana.